Jak zamknąć moje konto na LinkedIn?

Opublikowane przez Melany w dniu 1 czerwca, 2021 5/5 (127 votes)

5 min

Bardzo wiele powodów może skłonić Cię do usunięcia konta na LinkedIn. Być może masz już dość wielokrotnych powiadomień wysyłanych przez sieć. Może nie jesteś już przekonany co do skuteczności sieci. Niezależnie od powodu, zdecydowałeś, że chcesz zamknąć swoje konto na LinkedIn. Do końca tego artykułu będziesz wiedział wszystko, co trzeba wiedzieć o zamykaniu konta LinkedIn.

Zamknięcie konta LinkedIn: jakie konsekwencje?

Zanim na stałe usuniesz swoje konto na LinkedIn, upewnij się, że znasz wszystkie konsekwencje. Oto wyczerpująca lista :

  • Oczywiście, Twój profil nie będzie już widoczny na LinkedIn.
  • Nie będziesz miał dostępu do informacji o swoim koncie ani do relacji.
  • Stracisz wszystkie referencje, które otrzymałeś na swoim profilu.

Jako środek ostrożności, przed trwałym usunięciem konta, powinieneś pobrać kopię swoich danych Linked In.

Usuwanie konta LinkedIn krok po kroku

Oto proces krok po kroku, jak usunąć swoje konto LinkedIn. Pamiętaj jednak, że możesz zmienić zdanie w ciągu 20 dni od zamknięcia konta.

Najprostszy sposób: bezpośredni adres URL

Aby zamknąć swoje konto LinkedIn, możesz przejść bezpośrednio na tę stronę. Wypełnij formularz z powodami, które doprowadziły cię do usunięcia i hasła, i to jest wrap!

Ze swojego profilu

Po otwarciu LinkedIn przejdź do sekcji Ustawienia i prywatność, aby usunąć swój profil. Nie panikuj, poniższy akapit wyjaśni Ci wszystko – ze zdjęciami !

  • Kliknij ikonę „Ja” w prawym górnym rogu swojej strony głównej.

  • Z rozwijanego menu wybierz Ustawienia i prywatność.

  • Przejdź do sekcji Preferencje konta.

  • Kliknij Zarządzanie kontem, następnie kliknij Zmień, a na końcu Zamknij konto.

  • Na dole natkniesz się na to okno dialogowe, które musisz wypełnić z powodów, które doprowadziły cię do usunięcia konta LinkedIn. Gdy skończysz, kliknij przycisk Dalej.

  • Ze względów bezpieczeństwa, LinkedIn poprosi cię teraz o podanie hasła przed wypisaniem się. Kliknij przycisk Zamknij konto, aby zakończyć proces.

Pamiętaj: jeśli zmienisz zdanie w trakcie usuwania konta, w dowolnym momencie kliknij wzmiankę Back to LinkedIn. Znajdziesz ją w prawym górnym rogu ekranu.

Jak zamknąć konto LinkedIn Premium?

Jeśli subskrybujesz LinkedIn Premium, musisz z niego zrezygnować, zanim usuniesz swoje konto. Zanim zwiedzicie całą aplikację, miejcie świadomość, że tę operację można wykonać tylko z desktopowej wersji LinkedIn. Jeszcze w prawym górnym rogu strony głównej:

  • Kliknij ikonę Me.
  • Przejdź do Access my Premium z rozwijanej listy, a następnie do Manage Premium account.
  • Pod wzmianką Zarządzaj subskrypcją kliknij Anuluj subskrypcję.

O, już miałem zapomnieć o ważnym szczególe: musisz anulować LinkedIn Premium co najmniej jeden dzień przed datą rozliczenia, więc nie będziesz musiał płacić za miesiąc abonamentu, którego nie wykorzystasz!

Po zakończeniu korzystania z LinkedIn Premium, twoje konto automatycznie przełączy się na opcję Basic. Aby go usunąć, wykonaj kroki wyjaśnione wcześniej w niniejszym artykule.

Jakie są alternatywne opcje dla usunięcia konta LinkedIn?

Jeśli podjąłeś decyzję o usunięciu swojego profilu, prawdopodobnie stwierdziłeś, że korzyści płynące z korzystania z LinkedIn nie są tak liczne. Ale tu jest dobra wiadomość: problem nigdy nie przychodzi bez rozwiązania. Rozważmy kilka konkretnych powodów, które napędzają użytkowników do zamknięcia swojego konta LinkedIn.

Jak połączyć lub zamknąć zduplikowane konta

Jest możliwe, że skończysz z dwoma lub kilkoma kontami LinkedIn w swoim imieniu z powodu nieumiejętnego zarządzania. Ale czy wiesz, że zanim je zamkniesz, możesz scalić informacje o drugim koncie z tymi z głównego konta? Aby to zrobić, przejdź na tę stronę i postępuj zgodnie z instrukcjami. Następnie zamknij swoje zduplikowane konto LinkedIn, postępując zgodnie z krokami wcześniej wyjaśnionymi w niniejszym artykule.

Jak mogę otrzymywać mniej powiadomień?

Jednym z pierwszych powodów, które skłaniają użytkowników do usunięcia konta LinkedIn jest fakt, że czują się przytłoczeni zbyt dużą ilością powiadomień. Na LinkedIn można modyfikować częstotliwość otrzymywania powiadomień e-mailowych. Aby się do tego dostać, przejdź do sekcji Ustawienia i prywatność, a następnie przejdź do zakładki Komunikacja.

Jak uzyskać pomoc w zarządzaniu swoim kontem LinkedIn

Decyzja o zakończeniu współpracy z LinkedIn nie jest pozbawiona konsekwencji. Prawdopodobnie doszedłeś do wniosku, że sieć nie jest tak naprawdę skuteczna do prospectingu. W takim razie, może powinieneś zapoznać się z kilkoma poradami dotyczącymi prospectingu na LinkedIn.

Dodatkowo, niektóre zautomatyzowane narzędzia mogą pomóc Ci na co dzień ograniczyć interakcje, które są niezbędne do zarządzania Twoim profilem. Może powinieneś wypróbować ich funkcje przed zamknięciem konta. Oczywiście wypisanie się z LinkedIn jest opcją, ale realne rozwiązanie pozwoli Ci w pełni korzystać z sieci 😉 To kilka sposobów, które warto zbadać przed podjęciem decyzji o trwałym usunięciu konta na LinkedIn.

FAQ

Usunąłem swój profil, ale dlaczego nadal pojawia się on w wynikach wyszukiwarek ?

To zależy od sposobu, w jaki Google, Bing czy inne wyszukiwarki zarządzają swoimi informacjami. Twój profil może pozostać widoczny jeszcze przez jakiś czas po jego usunięciu. Nie martw się, jest to oczywiście tymczasowe i wkrótce zniknie.

Zamknąłem konto LinkedIn przez pomyłkę, czy mogę je odzyskać?

Jeśli zmienisz zdanie, możesz reaktywować swoje konto w ciągu 20 dni od jego usunięcia. Jednak nie będziesz mógł odzyskać swoich rekomendacji, subskrypcji, oczekujących zaproszeń ani członkostwa w grupach. Dlatego zawsze radzimy, aby przed trwałym usunięciem konta pobrać kopię danych LinkedIn.

Categories: ProspectIn